Ново

Гулабарството станува се популарен спорт

Гулабарството е спорт за кој многумина малку знаат, а уште помалку за него зборуваат. Повеќето воглавно сметаат дека тоа се гулаби што се чуваат во оние неугледни, метални куќички што ги има низ некои од маалата во Скопје и се пуштаат да летаат за подоцна да се вратат назад, онака како што им налага инстинктот. Им се мери времето во кое еден од нив најбрзо се враќа и тој е победник. Тука е воглавно крајот на приказната.

Меѓутоа, зад сево ова се крие цел еден свет и тоа поприлично профитабилен доколку инвестирате во него. За учество во натпревари и трки, треба да имате минимум пет гулаби што прават екипа. Ако сакате да бидете успешни, би требало гулабите да ги купите од „гулабар“ чии гулаби постигнуваат добри резултати. Значи, важно е да се купат гулаби со „педигре“.

Постојат трки на кратки, среди и долги патеки, од 100 до 500 метри и повеќе. Постои и маратон за гулаби што почнува од околу 700 метри до 1.300 метри далечина. Кога гулабите се враќаат во гулабарникот, се регистрираат со чипот што го носат, па точно се знае колку време им било потребно за летање.

Во Хрватска освен што постојат клубови, постои и сојуз, а се одржува и олимпијада за гулаби во која учествуваат само гулабите што освоиле први места и континуирано победуваат во неколку категории.

Во Тенерифе постои и интернационален натпревар во кој учествуваат над 100 држави, околу 3.500 гулаби и 2.000 гулабари.

Во Белгија и во Холандија гулабарството е национален спорт. Со оглед на тоа дека таму трките се спонзорираат, покровителите се многу дарежливи. Гулабарите имаат вработени што се грижат за нив, а просечната добивка од трките месечно достигнува и до 2.000 евра. Интересен податок е дека еден гулабар од Белгија неодамна своите десет гулаби ги продал за речиси еден милион евра.

Гулабарството е сé попопуларен спорт, особено во поголемите градови, но фасцинантно е што гулабите достигнуваат цена на тркачките коњи, а според она каде најмногу се продаваат, се чини дека Јапонија ќе биде следната гулабарска велесила.

Да биде целата приказна за гулабите уште повосхитувачка, на плоштад Македонија неодамна слетаа магента гулаби. Скопјани не знаат дали се работи за диви гулаби или за хибриди, но секако оваа глетка предизвикува воодушевување и ведрина кај минувачите. Овие гулаби, како и многу други реквизити и објекти во градот овозможуваат прегледување на нови, ексклузивни содржини за виртуелниот бенд Gorillaz само преку Lenz апликација која може да се симне бесплатно на Google play и App Store.

Апликацијата ја преобразува која било магента површина во виртуелен портал преку кој може да се ужива во музиката, интервјуата, концертите и многу други содржините на Gorillaz, сега со двојно повеќе интернет вклучен во Cool тарифата за млади во Smart постпејд и во Magenta 1.

И пешачите ја претераа

Момак со кола застанува нагло на пешачки премин, а еден пешак како да го чекаше тој момент за да го истури сиот бес што му се собрал дента. За негова несреќа, кармата знае како да врати.

Ептен популар